00000

En uppskattad rätt för den som gillar grönt på julbordet, dessutom en utmärkt variation på brysselkål och rödkål.

För 1 st

Ingredienser

Pajdeg;

125 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
1 krm salt
3 msk vatten kallt

Fyllning:

200 g brysselkål
1 rödkål (ca 300 g)
1 rödlök
2 msk smör
1 msk honung
1 msk kinesisk soja
4 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
50 g prästost riven, eller allerumsost

Chévredressing:

100 g chèvreost kantskuren och mosad
2 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta hackad
1 tsk honung
1 tsk salt
1 krm vitpeppar mald

Garnering:

solrosskott

Bryssel- och rödkålspaj – gör så här:

  1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop med mjölet och saltet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en pajdeg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen, rulla upp den på kaveln och lägg den i en pajform, 26 cm i diameter. Fodra formen och jämna till kanterna med en vass kniv. Nagga degen med en gaffel och sätt in den i frysen ca 1 timme. Grädda pajen direkt från frysen ca 10 min.
  3. Koka brysselkålen lätt eller använd förvälld fryst. Strimla rödkålen. Skala och strimla löken. Stek rödkål och lök i smöret 2-3 min. Vänd i honung och soja. Salta och peppra. Låt svalna.
  4. Lägg rödkål, lök och brysselkål i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll det över grönsakerna i formen. Strö över osten och grädda mitt i ugnen ca
    35 min. Garnera pajen med solrosskott och strimlad rödlök.
  5. Dressing: Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och peppar.
Fler recept med: Grönsaker, Jul, Matpaj