Brynt torskfilé med rotfruktspuré, svamp och löjrom
Ingredienser
- 300 g torskfilé
- 2 tsk honung - flytande
- 2 msk smör
- 0,5 tsk salt
- 0,5 krm svartpeppar - nymald
Puré
- 1 palsternacka
- 50 g rotselleri
- 2 potatisar - mjölig sort
- 2 msk vispgrädde
- 1 msk smör
- 2 krm salt
- 0,5 krm vitpeppar - nymald
Bränd lökolja
- 4 salladslökar
- 1 dl olivolja
- 1 krm salt
Friterad schalottenlök
- 1 schalottenlök
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl rapsolja
- 1 krm salt
Svamp
- 10 ostronskivlingar
- 1 msk smör
- 2 krm salt
- 2 krm salt
- 0,5 krm svartpeppar - nymald
Garnering
- 20 g löjrom
- atsinakrasse
- sakurakrasse
Gör så här
-
Puré: Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa rotfrukterna till en puré. Tillsätt grädde och smör och mixa slätt. Krydda med salt och peppar.
-
Lökolja: Sätt ugnen på 225°. Lägg salladslöken på en plåt med bakplåtspapper. Rosta löken mitt i ugnen ca 15 min, tills halva lökarna är svarta. Mixa löken med olja. Sila oljan och krydda med salt.
-
Friterad lök: Skala och skiva löken tunt. Vänd lökringarna i mjöl. Hetta upp oljan till 170°. Fritera lökringarna tills de fått fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö över salt.
-
Skär torsken i fyra bitar. Pensla snittytan med honung. Stek torsken i smör ca 2 min på varje sida tills de fått en fin gyllenbrun färg. Krydda med salt och peppar.
-
Riv svampen i bitar. Stek den i smör tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
-
Fördela purén på tallrikar. Lägg på torsken och toppa med löjrom, friterad schalottenlök och ostronskivling. Garnera med atsina- och sakurakrasse. Ringla över lökolja och servera.