55555

Rotfruktspuré med brynt torsk, ostronskivling, löjrom och lökolja är en väl genomarbetad smårätt. Friterad lök, bränd lökolja och puré kan göras dagen före servering.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g torskfilé
2 tsk honung, flytande
2 msk smör
0,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar, nymald 

Puré:

1 palsternacka
50 g rotselleri
2 potatisar, mjölig sort
2 msk vispgrädde
1 msk smör
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar, nymald

Bränd lökolja:

4 salladslökar
1 dl olivolja
1 krm salt

Friterad schalottenlök:

1 schalottenlök
2 msk vetemjöl
5 dl rapsolja
1 krm salt

Svamp:

10 ostronskivlingar
1 msk smör
2 krm salt
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

20 g löjrom
atsinakrasse
sakurakrasse

30 minuter + 15 minuter i ugn

Rotfruktruktspuré med brynt torsk, ostronskivling, löjrom och lökolja – gör så här:

  1. Puré: Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa rotfrukterna till en puré. Tillsätt grädde och smör och mixa slätt. Krydda med salt och peppar.
  2. Lökolja: Sätt ugnen på 225°. Lägg salladslöken på en plåt med bakplåtspapper. Rosta löken mitt i ugnen ca 15 min, tills halva lökarna är svarta. Mixa löken med olja. Sila oljan och krydda med salt.
  3. Friterad lök: Skala och skiva löken tunt. Vänd lökringarna i mjöl. Hetta upp oljan till 170°. Fritera lökringarna tills de fått fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö över salt.
  4. Skär torsken i fyra bitar. Pensla snittytan med honung. Stek torsken i smör ca 2 min på varje sida tills de fått en fin gyllenbrun färg. Krydda med salt och peppar.
  5. Riv svampen i bitar. Stek den i smör tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
  6. Fördela purén på tallrikar. Lägg på torsken och toppa med löjrom, friterad schalottenlök och ostronskivling. Garnera med atsina- och sakurakrasse. Ringla över lökolja och servera.
Fler recept med: Fisk, Gourmet och lyx, Smårätter, Torsk