4.64.64.64.64.6

Brynt smör-glass med grillade aprikoser och chokladdoppad mandel är en festlig dessert. Brynt smör har en nötig smak som passar bra i glass. Med grillade aprikoser och chokladmandlar blir det en kombination du måste prova!

För 8 personer:

Ingredienser

125 g smör
6 äggulor
1,5 dl muskovadosocker, ljust
3 dl mjölk, (3 %)
3 dl vispgrädde
0,5 tsk havssalt

Mandlar:

100 g mörk choklad
100 g mandlar, saltrostade

Aprikoser och nektariner:

8 aprikoser
4 nektariner
2 msk honung
2 msk lime, pressad

1 timme + tid i frysen

Brynt smör-glass med grillade aprikoser och chokladdoppad mandel – gör så här:

  1. Glass: Bryn smöret i en kastrull, när smöret bubblar upp och tystnar är det färdigt. Låt smöret svalna. Vispa äggulor och socker i en bunke.
  2. Värm mjölk och grädde. Häll gräddmjölken över äggulevispet och häll tillbaka i kastrullen.
  3. Värm till 85°. Ta kastrullen från värmen, tillsätt  smör och salt. Sila krämen. Låt kallna i kylen. Frys smeten i glassmaskin. Lägg över i en skål och ställ i frysen.
  4. Mandlar: Hacka chokladen och smält i mikron, vänd ner mandlarna. Häll mandlarna på ett bakplåtspapper och låt kallna i kylen.
  5. Aprikoser och nektariner: Halvera och kärna ur aprikoser och nektariner. Grilla dem på rengjort grillgaller. Skär frukten i grova bitar. Lägg den i en skål och ringla över honung och limesaft.
  6. Grovhacka mandeln. Servera frukten ljummen med glass och mandlar.

 

Fler recept med: Ägg och mejeri, Frukt och bär