Brynt smör-glass med grillade aprikoser och chokladdoppad mandel

Brynt smör-glass med grillade aprikoser och chokladdoppad mandel är en festlig dessert. Brynt smör har en nötig smak som passar bra i glass. Med grillade aprikoser och chokladmandlar blir det en kombination du måste prova!
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl muscovadosocker - ljust
  • 3 dl mjölk - (3 %)
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk havssalt

Mandlar

  • 100 g mörk choklad - mörk
  • 100 g mandlar - saltrostade

Aprikoser och nektariner

  • 8 aprikoser
  • 4 nektariner
  • 2 msk honung
  • 2 msk lime - pressad

Gör så här

  1. Glass: Bryn smöret i en kastrull, när smöret bubblar upp och tystnar är det färdigt. Låt smöret svalna. Vispa äggulor och socker i en bunke.

  2. Värm mjölk och grädde. Häll gräddmjölken över äggulevispet och häll tillbaka i kastrullen.

  3. Värm till 85°. Ta kastrullen från värmen, tillsätt  smör och salt. Sila krämen. Låt kallna i kylen. Frys smeten i glassmaskin. Lägg över i en skål och ställ i frysen.

  4. Mandlar: Hacka chokladen och smält i mikron, vänd ner mandlarna. Häll mandlarna på ett bakplåtspapper och låt kallna i kylen.

  5. Aprikoser och nektariner: Halvera och kärna ur aprikoser och nektariner. Grilla dem på rengjort grillgaller. Skär frukten i grova bitar. Lägg den i en skål och ringla över honung och limesaft.

  6. Grovhacka mandeln. Servera frukten ljummen med glass och mandlar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!