44444

Desserten med chokladmousse heter "Din enda vän i vintermörkret" här på Lilla Ego, men den funkar ju lika bra på våren, säger Tom Sjöstedt, en av ägarna. Bikarbonaten gör att honungs­smeten bubblar upp och får en ­krispig konsistens.

För 4 personer:

Ingredienser

75 g choklad, mörk
0,5 gelatinblad
1 ägg
2 msk strösocker
1 msk kaffe, starkt, varmt
0,5 krm salt
1,5 dl vispgrädde

Rostat chokladpulver:

125 g choklad, vit
2 msk kakao

Inlagda havtorn:

100 g havtorn
1 dl strösocker

Honungscrackers:

1 msk honung
2 msk vatten
1,5 msk glykos
1 tsk bikarbonat

1,5 timme + 12 timmar i frys + 13 min i ugn

Chokladmousse med tillbehör – gör så här:

  1. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikron. Lägg gelatinbladet i kallt ­vatten ca 5 min. Vispa ägg och socker pösigt. Ta upp och smält gelatinbladet i kaffet. Blanda ner kaffet i äggvispet. Vänd ner choklad och salt.  
  2. Vispa grädden och vänd ­försiktig ner den i smeten så att moussen blir luftig. Lägg den i en form, ca 15 x 20 cm, och ställ i frysen ca 12 timmar.
  3. Rostat chokladpulver: Sätt ­ugnen på 175°. Finriv kyld vit ­choklad och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta den mitt i ugnen ca 10 min. Blanda runt chokladen och rosta ytter­ligare ca 3 min. Låt kallna. Smula sönder den rostade chokladen och blanda med kakao.
  4. Havtorn: Koka upp havtorn och socker så att sockret löses upp. Låt kallna.
  5. Crackers: Koka upp honung, vatten och glykos i en liten ­kastrull och koka till en ljus ­karamell. Rör snabbt ner bikarbonat och häll genast upp på ett bakplåtspapper. Låt kallna och bryt i bitar.
  6. Bryt den frysta chokladmoussen i bitar och panera dem i det rostade chokladpulvret. Lägg upp på tallrikar och låt tina. Fördela havtornen vid sidan om och lägg på honungscrackers.
Fler recept med: Choklad