00000

Brunswick stew kommer från den amerikanska södern. De milda och ­mustiga smakerna i denna gryta passar både stora och små.

För 1-8 personer:

Ingredienser

1 kyckling, (ca 1,2 kilo)
1 gul lök, stor
2,5 liter vatten
3 hönsbuljongtärningar
400 g fläskfärs
1 msk olivolja
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
4 stjälkar selleri
3 morötter, stora
800 g potatis
1 dl barbecuesås
0,5 dl ketchup
1 msk worcestersås
2 lagerblad
1 msk paprikapulver
1 anchochili
1 förpackning bönor, blandade (380 g)
1 burk majs, (300 g)

Tillbehör:

majsbröd, se recept

40 minuter + 1 timme och 40 minuter koktid

Brunswick stew – gör så här:

  1. Skala och skär löken i klyftor. Lägg kycklingen i en gryta tillsammans med löken. Häll över vattnet så att det täcker kycklingen helt. Smula ner buljongtärningarna.
  2. Låt kycklingen koka under lock ca 1 timme, tills den är genomkokt.
  3. Sila över 1 liter buljong i en ny gryta. Ta bort skinnet från kycklingen och bena ur den. Dra isär köttet med två gafflar.
  4. Bryn fläskfärsen i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Skala och skär morötter och potatisar i mindre bitar. Ansa och skiva selleristjälkarna.
  5. Koka upp buljongen. Tillsätt morötter, potatis, selleri, kycklingkött, fläskfärs, barbecuesås, ketchup, worcestersås, lagerblad och paprikapulver. Lägg i den hela anchochilin och sjud grytan under lock ca 40 min.
  6. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Låt majsen rinna av. Vänd ner bönor och majs i grytan. Servera med majsbröd.