Bruna bönor med stekt fläsk - smakrik klassiker

Bondens egna recept - detta recept är framtaget tillsammans med en av våra odlare av bruna bönor, Håkan Johansson från Kolstad på Öland. En älskad rätt av både barn och vuxna. Här är de öländska bönorna tillagade från grunden, men med en liten extra knorr!
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 dl bruna bönor - GoGreen Svenskodlade
  • 500 g rimmat fläsk - skivat
  • 0,5 gul lök
  • 6 dl vatten
  • 1 dl sirap
  • 4 msk smör
  • 2 msk ättiksprit
  • 1 msk ingefära - grovhackad
  • 1 krm chiliflakes
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skölj bönorna och blötlägg dem i ca 12 timmar, häll av vattnet.

  2. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken. Tillsätt de bruna bönorna och vattnet, låt koka ca 1-1,5 timme. Späd på med mer vatten om det behövs och rör om. När du har fått den konsistens du önskar, tillsätt sirap, ättika, ingefära, chiliflakes, salt och peppar.

  3. Låt det koka ihop i ca ytterligare 10-15 minuter. Under tiden som bönorna kokar färdigt knapersteker du fläsket. Servera!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!