Brownies med yoghurtglass
- Glassen: Ge grädden ett snabbt uppkok och ta av från plattan. Blanda med yoghurt och skal och saft av apelsin.
- Vispa samman ägg och socker till en smet. Vispa ner grädd-blandningen i äggsmeten och sjud hela smeten under kraftig vispning, tills första kokbubblan syns. Ta genast av från plattan, häll upp i kall bunke och vispa glassmeten kall.
- Häll glassmeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant) och kör till glass.
- Brownies: Sätt ugnen på 175°. Smörj brödformen väl med 2 msk smör.
- Smält 50 g smör och 50 g choklad på svag värme.
- Blanda ner övriga ingredienser och rör till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt vila 10 minuter innan den stjälps upp på bakplåtspapper.
- Ta ut rundlar med mått, ca 4 cm i diameter.
- Chokladägg: Smält choklad med smör och honung på svag värme.
- Vispa vitorna till hårt skum.
- Vispa ner äggulorna i chokladsmeten och vänd ner vitorna med luftiga tag.
- Häll smeten i formen och ställ kallt gärna i frysen 1 timme.
- Apelsinchips: Skiva apelsinen mycket tunt, det går bara åt fyra skivor till efterrätten, men det kan vara bra att göra några extra.
- Lägg ut skivorna och sikta över florsocker.
- Placera apelsinskivorna på bakplåtspapper lagt på ugnsplåt.
- Sätt mitt i ugn och sätt samtidigt på ugnen, ca 90°. Låt stå 3 timmar. Ta ut och ställ i rumstemperatur.
Vid serveringen:
Lägg en rund brownie på varje desserttallrik. Ovanpå ett ägg av chokladterrinen och vid sidan en glasskula med myntablad. Stick ett apelsinchips i glassen och strö några färsk bär runt om.