Smarrigt att bjuda på – brownies med yoghurtglass

Brownies. Små runda chokladbrownies serveras med äggformad chokladterrine och härligt frisk apelsinglass. Glassen görs i glassmaskin. Färska bär och apelsinchips sätter pricken över i.

Brownies med yoghurtglass

1. Glassen: Ge grädden ett snabbt uppkok och ta av från plattan. Blanda med yoghurt och skal och saft av apelsin.
2. Vispa samman ägg och socker till en smet. Vispa ner grädd-blandningen i äggsmeten och sjud hela smeten under kraftig vispning, tills första kokbubblan syns. Ta genast av från plattan, häll upp i kall bunke och vispa glassmeten kall.
3. Häll glassmeten i glassmaskin och kör till glass.
4. Brownies: Sätt ugnen på 175°. Smörj brödformen väl med 2 msk smör.
5. Smält 50 g smör och 50 g choklad på svag värme.
6. Blanda ner övriga ingredienser och rör till en jämn smet.
7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt vila 10 minuter innan den stjälps upp på bakplåtspapper.
8. Ta ut rundlar med mått, ca 4 cm i diameter.
9. Chokladägg: Smält choklad med smör och honung på svag värme.
10. Vispa vitorna till hårt skum.
11. Vispa ner äggulorna i chokladsmeten och vänd ner vitorna med luftiga tag.
12. Häll smeten i formen och ställ kallt gärna i frysen 1 timme.
13. Apelsinchips: Skiva apelsinen mycket tunt, det går bara åt fyra skivor till efterrätten, men det kan vara bra att göra några extra.
14. Lägg ut skivorna och sikta över florsocker.
15. Placera apelsinskivorna på bakplåtspapper lagt på ugnsplåt.
16. Sätt mitt i ugn och sätt samtidigt på ugnen, ca 90°. Låt stå 3 timmar. Ta ut och ställ i rumstemperatur.

Vid serveringen:
Lägg en rund brownie på varje desserttallrik. Ovanpå ett ägg av chokladterrinen och vid sidan en glasskula med myntablad. Stick ett apelsinchips i glassen och strö några färsk bär runt om.

Recept från