3.83.83.83.83.8

Brownies med rostade hasselnötter och polkagrädde är härligt sega rutor är så goda att ta fram ur väskan till fikat! Vispa grädden hemma eller häll den i en tät burk med plats för luft och skaka den tjock på plats. Polkakrosset som du strör över blir lika vackert som gott.

För 12-15 rutor:

Ingredienser

1 dl hasselnötter
200 g choklad, mörk
50 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
1 krm salt

Polkagrädde:

2,5 dl vispgrädde
10 polkagrisar

20 minuter + 20 minuter i ugn

Brownies med rostade hasselnötter och polkagrädde – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Rosta nötterna i en torr, het stekpanna. Grovhacka dem. Bryt chokladen i bitar och smält den i mikron eller över vattenbad. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret i små klickar.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Blanda ner choklad- och smörblandningen. Blanda hälften av nötterna, mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm. Strö över de sparade nötterna. Grädda mitt i ugnen 20–25 min, känn med en sticka, kakan ska vara torr utanpå men lite fuktig inuti. Låt kakan kallna innan den skärs i rutor.
  4. Vispa grädden. Krossa polkagrisarna i en mortel och blanda ner krosset i grädden. Servera kakan med polkagrädde.
Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Picknick