Bröllopstårta med hallonmousse

Recept på bröllopstårta med hallonmousse som kan göras dagen före, rosorna långt före, förvara dem i lufttäta burkar.

2 timmar + 5 timmar i kyl

Bröllopstårta med hallonmousse — gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175°.
 2. Vispa ägg och socker pösigt, ca 10 min. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
 3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Kolla med en sticka i mitten att kakan är färdig. Vänd upp på ett fat. Låt kakan kallna under formen.
 4. Hallonmousse: Mixa och passera hallonen genom en sil, mät till 1 dl puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden hårt. Vispa ägggulor och socker pösigt. Rör i hallonpurén, spara ca 1 msk. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull eller i mikrovågsugn med den sparade hallonpurén. Rör ner blandningen i smeten. Vänd i grädden. Gör flädermoussen på samma sätt.
 5. Skär tårtbottnen i tre bottnar. Lägg tillbaka den undre bottnen i den diskade formen. Bre på hallonsylt och hallonmoussen. Lägg på en till botten och bre på flädermoussen. Lägg på den sista bottnen.
 6. Låt tårtan stå i kylen ca 5 timmar.
 7. Smörkräm: Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen och bre på och runt om tårtan.
 8. Kavla ut 600 g sugarpastemassa eller marsipan (finns inte vit) på köksbänken med rikligt med majsstärkelse till en rundel, ca 5 cm större i diameter än tårtan. Lägg massan på tårtan och skär bort överflödig massa.
 9. Färga 75 g massa med svart hushållsfärg. Forma den till rosor. Kavla ut 150 g massa och skär ut blad och spetskant. Garnera tårtan med rosor, blad och spetskant.
 10. Kristyr: Blanda florsocker, äggvita och citronsaft till en slät kristyr. Lägg den i en spritspåse utan tyll. Spritsa små toppar på tårtan.
 11. Pudra tårtan med florsocker.

 

Tips
Om du använder marsipan kan smörkrämen ersättas med 4 dl hårt vispad grädde. Grädde går inte att ha under sugarpaste eftersom pasten smälter.

Recept från