Bröllopspizza med två smaker

00000

Recept på bröllopspizza med två smaker. Pizzorna görs i två varianter: en med vit ostfyllning och en med tomat. Färska spenatblad strös över.  

För 6 pizzor:

Ingredienser

4,5 dl vatten
75 g jäst
0,75 dl olivolja
0,5 msk flingsalt
12 dl dinkelmjöl (720 g)

Smak 1, till 3 pizzor:

200 g herrgårdsost
150 g gorgonzolaost
1 dl pinjenötter
75 g spenat färsk
1 tsk flingsalt
1,5 msk olivolja

Smak 2, till 3 pizzor:

600 g körsbärstomater
0,5 dl olivolja +1,5 msk
2 krm svartpeppar nymald
2,5 dl tomater krossade
2 msk oregano
2 krm strösocker
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
75 g spenat färsk

45 minuter + 30 minuter jäsning + 30 minuter + 15 minuter i ugn

 Gör så här:

  1. Värm vattnet till 37°. Blanda vatten, jäst, olja och salt i en degbunke. Rör i mjölet, lite i taget, till en fast deg. Spara resten av mjölet till utbakningen. Jäs degen under bakduk ca 30 min.
  2. Smak 1: Riv herrgårdsosten. Smula gorgonzolaosten.
  3. Smak 2: Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Häll över 1/2 dl olja och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Koka upp de krossade tomaterna med oregano, socker, salt och peppar. Låt sjuda under lock ca 30 min. Låt svalna.
  5. Pizza 1: Sätt ugnen på 225°. Dela degen i sex bitar och kavla ut dem på mjölad arbetsbänk. Lägg pizzabottnarna på plåtar. Toppa tre bottnar med herrgårdsost, gorgonzola och pinjenötter. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Strö över spenat och flingsalt och ringla över olja före servering.
  6. Pizza 2: Bred ut tomatsåsen på tre pizzabottnar. Lägg på de ugnsrostade tomaterna. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Toppa med spenat och ringla över 1 1/2 msk olja före servering.

Recept av: Alexandra Vikström och Emmy Lundström