55555

Brödpudding med pekannötter och bourbonkolasås är godast nygräddad. Kolasåsen kan göras dagen före servering.

För 6-8 personer:

Ingredienser

450 g lantbröd
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 dl mjölk
5 dl vispgrädde
2 dl pekannötter
1 tsk kanel, mald

Garnering:

florsocker

Bourbonkolasås:

2 dl farinsocker
100 g smör
1 dl vispgrädde
3 msk bourbon, eller annan whisky
2 msk sirap, ljus
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker

Tillbehör:

vaniljglass, eller vispad grädde

20 minuter + 1 timme att dra + 1 timme i ugn

Brödpudding med pekannötter och bourbonkolasås – gör så här:

  1. Skär brödet i skivor och lägg i en smord ugnssäker form.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och poröst. Rör i mjölk, grädde, nötter och kanel. Häll smeten över brödet i formen och låt stå och dra ca 1 timme. Sätt ugnen på 175°.
  3. Kolasås: Blanda socker, smör, grädde, bourbon, sirap och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 5 min, tills såsen tjocknar. Vispa ner vaniljsockret. Låt svalna något.
  4. Grädda brödpuddingen i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck med aluminiumfolie om puddingen börjar få för mycket färg.
  5. Strö lite florsocker över brödpuddingen. Servera med bourbonkolasås och vaniljglass eller vispad grädde.