Brödpudding med pekannötter och bourbonkolasås

Brödpudding med pekannötter och bourbonkolasås är godast nygräddad. Kolasåsen kan göras dagen före servering.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 450 g lantbröd
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl pekannötter
  • 1 tsk kanel - mald

Garnering

  • florsocker

Bourbonkolasås

  • 2 dl farinsocker
  • 100 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk bourbon - eller annan whisky
  • 2 msk sirap - ljus
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillbehör

  • vaniljglass - eller vispad grädde

Gör så här

  1. Skär brödet i skivor och lägg i en smord ugnssäker form.

  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och poröst. Rör i mjölk, grädde, nötter och kanel. Häll smeten över brödet i formen och låt stå och dra ca 1 timme. Sätt ugnen på 175°.

  3. Kolasås: Blanda socker, smör, grädde, bourbon, sirap och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 5 min, tills såsen tjocknar. Vispa ner vaniljsockret. Låt svalna något.

  4. Grädda brödpuddingen i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Täck med aluminiumfolie om puddingen börjar få för mycket färg.

  5. Strö lite florsocker över brödpuddingen. Servera med bourbonkolasås och vaniljglass eller vispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!