00000

Brödkrans med vallmo- och sesamfrön har ett speciellt utbakningssätt som inte alls är svårt om man följer varje moment i texten.

För 1 bröd:

Ingredienser

50 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
1 msk olivolja
11 dl vetemjöl, (660 g)
1 dl rågmjöl, finmalet
1,5 tsk salt

Pensling:

1 ägg

Garnering:

0,5 dl vallmofrön
0,5 dl sesamfrön

30 minuter + 1 1/2 timme jäsning + 30 minuter i ugn

Brödkrans – gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Rör ner övriga ingredienser och knåda till en smidig deg, antingen i en assistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
  2. Dela degen i tio bitar. Ta två bitar och kavla ut dem till en rundel, ca 20 cm i diameter. Lägg den på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  3. Forma resterande degbitar till bollar. Lägg bollarna i en cirkel runt rundeln. Halva bollen ska ligga på själva rundeln, resten ligger utanför. Skär ett snitt i rundeln från var sida av varje boll in mot mitten så att du får åtta snittade trianglar i rundeln. Vik upp varje triangel från mitten och lägg dem över bollarna. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  4. Pensla kransen med uppvispat ägg. Strö vallmo- och sesamfrön över bullarna utan att det kommer på trianglarna.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, till 95° innertemperatur. Låt svalna på galler. Servera brödet nygräddat.

 

Fler recept med: Bakning, Jul, Matbröd