Brödkrans med vallmo- och sesamfrön

Brödkrans med vallmo- och sesamfrön har ett speciellt utbakningssätt som inte alls är svårt om man följer varje moment i texten.
Monica Eisenman
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1 msk olivolja
  • 11 dl vetemjöl - (660 g)
  • 1 dl rågmjöl - finmalet
  • 1,5 tsk salt

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • 0,5 dl vallmofrön
  • 0,5 dl sesamfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Rör ner övriga ingredienser och knåda till en smidig deg, antingen i en assistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Dela degen i tio bitar. Ta två bitar och kavla ut dem till en rundel, ca 20 cm i diameter. Lägg den på en plåt täckt med bakplåtspapper.

  3. Forma resterande degbitar till bollar. Lägg bollarna i en cirkel runt rundeln. Halva bollen ska ligga på själva rundeln, resten ligger utanför. Skär ett snitt i rundeln från var sida av varje boll in mot mitten så att du får åtta snittade trianglar i rundeln. Vik upp varje triangel från mitten och lägg dem över bollarna. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  4. Pensla kransen med uppvispat ägg. Strö vallmo- och sesamfrön över bullarna utan att det kommer på trianglarna.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, till 95° innertemperatur. Låt svalna på galler. Servera brödet nygräddat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!