00000

Bröd med fetaost och vilda örter smakar fint på buffébordet. Plocka ogräs som kirskål, nässlor och löktrav eller använd spenat i brödet.

För 1 bröd:

Ingredienser

25 g jäst
2 dl vatten
1 msk olivolja, + 1 msk
1 tsk flingsalt, + 1 tsk
3 dl vetemjöl special, (180 g)
3,5 dl fullkornsmjöl, av vete (210 g)
2 liter ogräs, t ex kirskålstoppar, nässlor, löktrav eller spenat (ca 140 g)
100 g fetaost

Pensling:

1 ägg

Garnering:

2 msk pumpakärnor

30 minuter + 1 1/2 timme ­jäsning + 25 minuter i ugn

Bröd med fetaost och örter – gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och tillsätt 1 msk olja, 1 tsk salt, vetemjöl och fullkornsmjöl, spara lite mjöl till utbakning. Arbeta ihop till en ­smidig deg, ca 10 min för hand eller 5 min i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
  2. Skölj och torka ogräsbladen noga. Fräs dem i 1 msk olja tills de mjuknar. Krydda med 1 tsk salt.
  3. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 25 x 40 cm. Fördela ­bladen som en sträng på ena kortsidan av rektangeln och smula över fetaosten. Rulla ihop degen från kortsidan till en rulle. Vik in ändarna.
  4. Sätt ugnen på 200°. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper och forma den till en båge. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  5. Pensla rullen med uppvispat ägg och skär små diagonala snitt i brödet. Strö på pumpakärnorna.
  6. Grädda brödet mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna på galler innan det skärs i skivor.
Fler recept med: Bakning, Buffémat, Matbröd, Midsommar