30 minuter + 1 1/2 timme jäsning + 25 minuter i ugn
Bröd med fetaost och örter – gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och tillsätt 1 msk olja, 1 tsk salt, vetemjöl och fullkornsmjöl, spara lite mjöl till utbakning. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min för hand eller 5 min i hushållsmaskin. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
- Skölj och torka ogräsbladen noga. Fräs dem i 1 msk olja tills de mjuknar. Krydda med 1 tsk salt.
- Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 25 x 40 cm. Fördela bladen som en sträng på ena kortsidan av rektangeln och smula över fetaosten. Rulla ihop degen från kortsidan till en rulle. Vik in ändarna.
- Sätt ugnen på 200°. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper och forma den till en båge. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
- Pensla rullen med uppvispat ägg och skär små diagonala snitt i brödet. Strö på pumpakärnorna.
- Grädda brödet mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna på galler innan det skärs i skivor.