00000

Bröd fyllt med tapenade kan bakas ut i form eller som ett runt bröd. Det har en luftig och fin konsistens med tydlig tapenadesmak.

För 2 bröd:

Ingredienser

50 g jäst
6 dl vatten
0,5 dl olja, från tapenaden eller olivolja
2 tsk salt
16 dl vetemjöl, (960 g)

Fyllning:

2 burkar tapenade, (à 200 g)

Pensling:

vatten

Garnering:

pumpakärnor
solrosfrön
flingsalt
vetemjöl

15 minuter + 1 1/2 timme jäsning + 28 minuter i ugn

Bröd fyllt med tapenade – gör så här:

  1. Finfördela jästen i en bunke. Häll på kallt vatten och olja. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och mjöl, spara ca 1 dl till utbakningen, och arbeta degen ordentligt. Jäs under bakduk ca 1 timme.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut delarna till rektanglar, ca 25 x 45 cm, och bred på fyllningen.
  3. Rulla ihop, vrid ändarna åt olika håll och lägg ihop rullen till en ring eller knut på en plåt med bakplåtspapper. Om du vill ha ett runt bröd, rulla ihop och vrid ändarna åt olika håll några varv. Lägg det sedan i smord bakform.
  4. Skär eller klipp snitt i bröden. Pensla med lite vatten och strö på pumpakärnor, solrosfrön, flingsalt och mjöl. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
  5. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen. Stänk in lite vatten och sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda ca 8 min. Sänk temperaturen till 175° och grädda ytterligare ca 20 min. Låt bröden svalna på galler.
Fler recept med: Bakning, Matbröd