Broccolisoppa med gröna ärter

Recept på broccolisoppa med gröna ärter. Mixa soppan lite slarvigt och lägg i ärterna vid servering. Toppa med ädelost och krutonger.
Charlotte Jenkinson
Grön och god soppa som värmer gott när det är kyligt ute.
Grön och god soppa som värmer gott när det är kyligt ute. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 palsternacka
  • 14 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 250 g broccoli
  • 200 g zucchini
  • 2 salladslökar - –4 eller 50 g purjolök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm spiskummin - mald
  • 250 g ärtor
  • 1 msk mynta - finhackad

Tillbehör

  • krutonger
  • ädelost

Gör så här

  1. Skala och skär palsternackan i bitar. Koka den i vattnet i en gryta ca 5 min. Skär broccolin i bitar och lägg ner den och buljongtärningar i grytan. Sjud ytterligare ca 3 min.

  2. Skala och skär zucchinin i bitar. Ansa och strimla salladslöken. Blanda ner zucchini och lök i soppan. Krydda med salt och spiskummin. Låt sjuda ca 3 min.

  3. Mixa soppan lite slarvigt så att det fortfarande finns hela bitar. Blanda i ärter och mynta och sjud ca 1 minut. Servera med smörstekta krutonger och smulad ädelost att strö på varje portion.

  4. Soppbasen kan varieras med olika grönsaker. Toppingen ska ge karaktär. Prova hackad mandel, en klick matyoghurt och chiliolja.

Grillad macka till broccolisoppa

Till soppa passar varma ostmackor. Passa på att använda bröd som blivit lite trist. Gör mackor med riven ost och örtkrydda och grilla i ugn eller mackjärn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!