Broccolirisotto med taleggio

Broccolirisotto med taleggio är krämigt och gott. Vill du äta vegetariskt byts hönsbuljongtärningarna ut mot grönsaksbuljong. 
Carolina Hofberg
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 4 dl arborioris
  • 250 g broccoli
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 dl bladpersilja - hackad
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 8 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk smör
  • 200 g taleggio
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Ansa broccolin och skär av små buketter. Skär stjälken i små bitar. Skala och finhacka vitlöken.

  2. 
Fräs broccolistjälkar, vitlök och chiliflakes i 2 msk olja 2–3 min. Ta pannan värmen och blanda i persilja.

  3. Koka upp buljongtärningar och vatten och håll det varmt.

  4. Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk olja i en gryta ca 2 min. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning tills det är blankt. Häll på vinet och låt det nästan koka in.

  5. Häll på så mycket varm buljong att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt, späd med lite buljong i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt ca 20 min. Risotton ska vara krämig, men riskornen ska fortfarande ha en fast kärna i mitten.

  6. Blanda i råa broccolibuketter och stekta stjälkar när ca 
4 min av koktiden återstår.

  7. Ta risotton från värmen och blanda i smör och ostbitar. Krydda med salt och peppar. Låt risotton vila under lock 1–2 min. Servera risotton i djupa tallrikar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!