44444

God och matig broccoligratäng som passar lika bra för sig som till grillat. Tänk på att bacon redan är salt, så att du inte saltar äggstanningen för mycket. Vill du göra en vegetarisk broccoligratäng? Uteslut då bacon.

För 4 portioner

Ingredienser

800 g broccoli
140 g bacon
1/2 purjolök
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl Mjölk (3 %)
100 g smakrik riven ost
1 krm riven muskotnöt
1 krm svartpeppar
1 krm salt

40 minuter

  1. Sätt ugnen på 200° och ansa broccolin. Skala stjälken med potatisskalare och skär bort den nedersta biten.
  2. Dela varje broccolistjälk i halvor, eller i fjärdedelar om den är tjock. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten i ca 2 minuter.
  3. Strimla bacon.
  4. Ansa och skiva purjolöken.
  5. Bryn bacon och purjolök tillsammans. Vill du ha lite hårdare bacon steker du den separat i en het stekpanna.
  6. Smörj en ugnssäker form och varva med broccoli, bacon och purjolök.
  7. Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk med osten till en stanning. Krydda med muskot, salt och svartpeppar.
  8. Tillaga gratängen i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Gratäng, Husmanskost