Broccoligratäng

God och matig broccoligratäng som passar lika bra för sig som till grillat. Tänk på att bacon redan är salt, så att du inte saltar äggstanningen för mycket. Vill du göra en vegetarisk broccoligratäng? Uteslut då bacon.
Mitt Kök
Foto: Hanna Wikström

Ingredienser

  • 800 g broccoli
  • 140 g bacon
  • 0,5 purjolök
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 100 g ost - smakrik, riven
  • 1 krm muskotnöt - riven
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200° och ansa broccolin. Skala stjälken med potatisskalare och skär bort den nedersta biten.

  2. Dela varje broccolistjälk i halvor, eller i fjärdedelar om den är tjock. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten i ca 2 minuter.

  3. Strimla bacon.

  4. Ansa och skiva purjolöken.

  5. Bryn bacon och purjolök tillsammans. Vill du ha lite hårdare bacon steker du den separat i en het stekpanna.

  6. Smörj en ugnssäker form och varva med broccoli, bacon och purjolök.

  7. Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk med osten till en stanning. Krydda med muskot, salt och svartpeppar.

  8. Tillaga gratängen i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!