44444

Broccoligratäng är en god vegorätt. Om du har kvar rester av gryn eller ris passar det bra i gratängen. Eller använd snabbkokta gryn.  Det finns flera olika sorter och märken som blir klara på 10–15 minuter.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g broccoli
2 dl blandade gryn, t ex Orzo-mix, Zeta
4 dl mjölk
1 msk majsstärkelse, Maizena
150 g ost, riven lagrad
olivolja, rödvinsvinäger, salt, svartpeppar

Tillbehör:

200 g sallad, blandad

15 minuter + 15 minuter i ugn

Broccoligratäng – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär broccolin i bitar. Koka grynen i 3 dl vatten och 1 tsk salt (om du inte använder rester).  Lägg broccoli i kastrullen när ca 10 min återstår av koktiden så att de blir lätt ångade under. Tillsätt eventuellt lite extra vatten så att det inte kokar torrt.
  2. Ostsås: Vispa samman mjölk och majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda tills den tjocknar till såskonsistens, var försiktig så att det inte bränner i botten. Rör ner den rivna osten men spara lite till att toppa gratängen med.  Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
  3. Lägg gryn och broccoli i en smord ugnssäker form. Häll över ostsåsen och strö på den sparade rivna osten. Gratinera mitt i ugnen 15–20 min tills såsen fått fin färg.
  4. Vispa ihop 4 msk olja, 2 msk vinäger, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll vinägretten över salladen och blanda om. Servera gratängen med salladen till.