Brioche med mandelfyllning

00000

Recept på brioche med mandelfyllning. Luftiga vetebullar som gärna kan serveras med en klick marmelad.  

För 20 briocher:

Ingredienser

25 g jäst
2 msk mjölk
4 ägg
6,5 dl
1,5 msk vetemjöl (390 g)
1,5 msk strösocker
1 tsk salt
200 g smör rumsvarmt

Mandelfyllning:

100 g mandelmassa
0,75 dl vaniljkräm (hemgjord eller av marsanpulver)

30 minuter + 2 timmar jäsning + 15 minuter i ugn

Brioche med mandelfyllning — gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, mjöl, socker och salt och arbeta ihop till en fast deg. Tillsätt smöret i omgångar under bearbetning. Arbeta  ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
  2. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med vaniljkrämen till en jämn smet. Lägg fyllningen i en spritspåse med slät tyll.
  3. Ta degen ur kylen och dela den i 20 bitar. Nyp av en liten bit på varje degbit. Forma de stora bitarna deg till bollar som läggs i smorda briocheformar, à ca 3/4 dl, ställda på en plåt.
  4. Tryck ner spritsen i bullarna och spritsa i lite fyllning. Forma de små degbitarna till kulor och tryck ner dem i fyllningen.  Låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
  5. Grädda briocherna i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler.

Recept av Cecilia Hansson och Mattias Larsson

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar, Övrigt