30 minuter + 2 timmar jäsning + 15 minuter i ugn
Brioche med mandelfyllning — gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, mjöl, socker och salt och arbeta ihop till en fast deg. Tillsätt smöret i omgångar under bearbetning. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
- Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med vaniljkrämen till en jämn smet. Lägg fyllningen i en spritspåse med slät tyll.
- Ta degen ur kylen och dela den i 20 bitar. Nyp av en liten bit på varje degbit. Forma de stora bitarna deg till bollar som läggs i smorda briocheformar, à ca 3/4 dl, ställda på en plåt.
- Tryck ner spritsen i bullarna och spritsa i lite fyllning. Forma de små degbitarna till kulor och tryck ner dem i fyllningen. Låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°.
- Grädda briocherna i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler.
Recept av Cecilia Hansson och Mattias Larsson