Bräserat högrevs­hjärta och brändstuvade toppmurklor

Bräserat högrevs­hjärta, sallad, brändstuvade toppmurklor och ramslök kan med fördel bräseras i ugnen över natten för att sedan återvärmas i sin steksky i ugnen på 125° ca 30 min.
Filip Fastén
Foto: Wolfgang Kleinschidt

Ingredienser

  • 2 kg högrevshjärta
  • 1 citron
  • 1 msk paprikapulver - rökt
  • 2 lagerblad - finstötta
  • 2 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 300 g körsbärstomater - med kvist
  • 5 dl vatten
  • 3 dl öl - ljust
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 msk kalvfond - konc

Murklor

  • 6 dl vispgrädde
  • 2 tsk citron - pressad
  • 1 tsk muskotnöt - mald
  • 0,75 tsk salt
  • 400 g toppmurklor - färska
  • 2 msk smör

Sallad

  • 4 grönsalladshuvuden
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 msk smör
  • 50 g ramslök - färsk
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 krm salt
  • 3 lökar - färska
  • 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Gnid in köttet med paprikapulver, lagerblad, citronskal och salt. Bryn det hårt runt om i olja i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form.

  2. Skala och hacka löken, lägg den runt köttet. Skala och pressa över vitlöken. Lägg i chili och tomater med kvist och tillsätt vatten, öl, balsamvinäger och fond. Täck formen med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen 10–12 timmar. Ta upp kött och tomater. Koka ihop skyn tills ca 1 liter återstår.

  3. Höj ugnsvärmen till 225°. Häll grädden i en ugnssäker form. Koka den mitt i ugnen ca 25 min, tills den fått en bränd yta. Mixa grädden med mixerstav och sätt tillbaka i ugnen 15 min. Mixa slätt.

  4. Murklor: Halvera murklorna och skölj dem noga i kallt vatten.  Stek dem i smör och krydda med salt. Blanda murklorna med grädden, muskotnöt och citronsaft.

  5. Sallad: Skär varje salladshuvud  i fyra bitar. Koka upp vinet och tillsätt smöret. Vänd ner ramslöken snabbt i vätskan och fördela blandningen över salladen. Smaka av med citronsaft och salt. Ansa och skiva löken tunt. Blanda löken med  vinägern och  strö den över salladen.

  6. Skär köttet i skivor och servera med sky, murklor och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!