00000

Bräserad palste­rnacka med apelsin, libbsticka och rågbröd är oväntat gott och spännande. Den söta och mjälla smaken på palsternackan får en god syra av apelsin.

För 10 personer:

Ingredienser

10 palsternackor, späda, små
600 g smör, + 1 msk
3 dl apelsin, färskpressad
6 kvistar backtimjan
3 kvistar libbsticka
1 krm salt
100 g rågbröd, grovt

Garnering:

libbsticka
apelsinskal, rivet

45 minuter

Bräserad palste­rnacka med apelsin, libbsticka och rågbröd – gör så här:

  1. Skrubba palsternackorna rena. Smält 600 g smör i en vid kastrull. Tillsätt apelsinsaft, timjan och libbsticka. Lägg i palsternackorna, vätskan ska precis täcka.
  2. Låt palsternackorna koka under lock tills de är genommjuka. Ta upp dem och krydda med salt.
  3. Rosta rågbrödet i en brödrost. Mixa rågbrödet i hushållsmixer till smulor eller stöt dem i mortel. Stek brödet krispigt i 1 msk smör. Häll av på hushållspapper och låt fettet rinna av.
  4. Rulla palsternackorna i det krispiga brödet. Garnera med libbsticka och strö över apelsinskal.

Tips: Smöret som palsternackorna kokat i kan silas av, sparas och användas som kryddsmör.