Bräserad oxfilé med jordgubbssalsa

En somrig fredagsgourmet med bland annat färskpotatis och jordgubbar. Fast jordgubbarna här serveras på ett ovanligare sätt, nämligen som kryddigt tillbehör till oxfilén. I jordgubbssalsan ingår muscovadosocker, som blivit allt vanligare i våra matbutiker. Det går dock att ersätta med det vanligare farinsockret.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 100 g rotselleri
  • 75 g morot
  • 100 g purjolök
  • 0,5 dl persiljestjälkar - hackade
  • 1 msk smör
  • 3 lagerblad
  • 3 dl vatten
  • 3 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk kalvfond
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 4 tournedos - av oxfilé, à ca 150 g
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 3 msk smör - till stekning

Jordgubbssalsa

  • 250 g jordgubbar - färska
  • 1 schalottenlök - finhackad
  • 1 spansk peppar (chili) - röd, finhackad
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 msk balsamvinäger

Tillbehör

  • färskpotatis - kokt och färsk kokt sparris

Gör så här

  1. Sås: Skala och tärna rotselleri och morot. Ansa, skölj och strimla purjo. Hacka persiljestjälkar. Hetta upp smör i en kastrull eller en plateau. Fräs alltsammans samt lagerblad ca 2 minuter. Tillsätt vatten, vin och kalvfond och låt koka utan lock tills ca 3 dl återstår.

  2. Jordgubbssalsa: Ansa och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en skål och blanda med finhackad schalottenlök och pepparfrukt, muscovadosocker, salt och vinäger. Låt stå svalt.

  3. När såsen kokat ner tillräckligt, sila den genom en finmaskig sil och häll tillbaks såsen i kastrullen. Rör ut maizena i lite kallt vatten och vispa ner det. Koka upp så att såsen tjocknar.

  4. Knyt om varje tournedos med steksnöre. Hetta upp smör i en stekpanna. Salta och peppra köttet på båda sidor och stek dem på hög värme ca 1/2 minut på varje sida. Lägg dem bredvid varandra i såsen och låt dem sjuda under lock ca 5 minuter tills innertemperaturen är 55°.

  5. Servera köttet på varma tallrikar med nykokt färskpotatis, kokt färsk sparris och jordgubbssalsa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!