Bräserad kalvlägg i tomat- och rotfrukter med dragonrisotto

00000

Recept på bräserad kalvlägg i tomat- och rotfrukter med dragonrisotto. Märgen i kalvläggen bidrar med god smak och mustighet till såsen.

För 4 personer:

Ingredienser

2 skivor kalvlägg (à 500 g)
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk olivolja
1 tsk timjan
2 dl vitt vin torrt
1 burk tomater krossade (400 g)
2 morötter
250 g kålrot
250 g rotselleri

Risotto:

6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl arborioris eller carnaroliris
2 msk olivolja
1 dl vitt vin torrt
50 g parmesanost riven + 30 g
3 msk dragon finhackad
2 msk smör
0,5 tsk salt

45 minuter + 2 1/2 timmes koktid

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Salta kalvläggarna och bryn i en stekgryta i olja tills de fått fin färg. Lägg ner lök, vitlök och timjan och låt bryna med ca 1 minut.
  2. Häll på vinet och koka kraftigt ca 2 min. Tillsätt tomaterna och lägg på ett lock. Låt sjuda sakta ca 2 1/2 timme, tills köttet är helt mört och släpper från benet.
  3. Skala och tärna morötter, kålrot och selleri. Lägg dem i grytan och och låt koka med ca 30 min före servering.
  4. Risotto: Koka upp vatten och buljongtärning. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olja i en vid kastrull. Häll i vinet och hälften av buljongen.
  5. Koka risotton sakta och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen. Låt koka ca 20 min. Blanda ner 50 g parmesan, dragon och smör i ­risotton. Krydda med salt.
  6. Toppa risotton med 30 g ­parmesan. Servera den till kalvläggen.