00000

Brantevikssill. Kryddor och lök sätter god smak på den skånskättade inläggningen. Var noga med förhållandet mellan ättiksblandning och sill eller strömming, följ receptet till punkt och pricka.

För 8 person(er)

Ingredienser

1 kg småsills- eller strömmingsfilé

Lag

7 dl vatten
0,75 dl salt
1,25 dl ättiksprit (12 %)

Kryddor

5 dl strösocker
1 tsk salt
40 krossade vitpepparkorn
40 krossade kryddpepparkorn
2 stora gula lökar grovhackade
2 stora rödlökar grovhackade
1 msk citronpeppar
2 lagerblad
2 knippe dill hackad
1 dl ättiksprit (12 %)

Brantevikssill – gör så här:

  1. Skölj sill-/strömmingsfiléerna och dra av skinnet.
  2. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka snabbt upp den. Låt lagen kallna.
  3. Häll lagen över strömmingarna, se till att fisken ligger nere i lagen. Täck och ställ i kylskåpet minst 12 timmar.
  4. Ta upp strömmingsfiléerna ur lagen, låt dem rinna av och varva med kryddor, dill och ättiksprit i en kruka.
  5. Ställ inläggningen kallt 2 dygn och servera Brantevikssillen med kokt skalpotatis.

 

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Övrigt