Brantevikssill

33333

Brantevikssill. Kryddor och lök sätter god smak på den skånskättade inläggningen. Var noga med förhållandet mellan ättiksblandning och sill eller strömming, följ receptet till punkt och pricka.

För 8 person(er)

Ingredienser

1 kg strömmingsfilé, eller småsillsfileer

Lag

7 dl vatten
0,75 dl salt
1,25 dl ättiksprit, (12 %)

Kryddor

5 dl strösocker
1 tsk salt
40 vitpepparkorn, krossade
40 kryddpepparkorn, krossade
2 stora gula lökar, grovhackade
2 stora rödlökar, grovhackade
1 msk citronpeppar
2 lagerblad
2 knippe dill, hackad
1 dl ättiksprit, (12 %)

Brantevikssill – gör så här:

  1. Skölj sill-/strömmingsfiléerna och dra av skinnet.
  2. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka snabbt upp den. Låt lagen kallna.
  3. Häll lagen över strömmingarna, se till att fisken ligger nere i lagen. Täck och ställ i kylskåpet minst 12 timmar.
  4. Ta upp strömmingsfiléerna ur lagen, låt dem rinna av och varva med kryddor, dill och ättiksprit i en kruka.
  5. Ställ inläggningen kallt 2 dygn och servera Brantevikssillen med kokt skalpotatis.

 

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Övrigt