Bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta

Recept på bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta. Blomkålen kan bytas ut mot romanesco, som är en korsning mellan broccoli och blomkål.
Elisabeth Johansson
Recept på bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta.
Recept på bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 500 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 500 g blomkål
  • 1 msk smör - + 1 msk
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt - + 1/2 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Citronpicklade polkabetor

  • 2 polkabetor
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 msk honung - flytande
  • 2 msk vatten
  • 2 salladslökar
  • färska örter - t ex vattenkrasse

Gör så här

  1. Bryt blomkålen i buketter. Koka dem i lättsaltat vatten 10–15 min. Häll av vattnet och mixa 3/4 av blomkålen med mixerstav. Tillsätt 1 msk smör och grädden och mixa slätt. Krydda med 1/2 tsk salt.

  2. Citronpicklade polkabetor: Skala och skiva polkabetorna tunt på mandolin. Blanda citronsaft, honung och vatten och lägg i polkabetsskivorna. Ansa och strimla salladslöken. Strö den över betorna.

  3. Skär laxen i 3 x 3 cm stora ­kuber. Stek laxbitarna runt om i 1 msk smör och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Servera puré, lax och de sparade blomkålsbuketterna med polkabetorna i en skål bredvid. Garnera med örter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!