Bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta

Recept på bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta. Blomkålen kan bytas ut mot romanesco, som är en korsning mellan broccoli och blomkål.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g laxfilé utan skinn och ben
500 g blomkål
1 msk smör + 1 msk
1 dl vispgrädde
0,5 tsk salt + 1/2 tsk
1 krm svartpeppar nymald

Citronpicklade polkabetor:

2 polkabetor
2 msk citron pressad
1 msk honung flytande
2 msk vatten
2 salladslökar
färska örter, t ex vattenkrasse

30 minuter

Bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta – gör så här:

  1. Bryt blomkålen i buketter. Koka dem i lättsaltat vatten 10–15 min. Häll av vattnet och mixa 3/4 av blomkålen med mixerstav. Tillsätt 1 msk smör och grädden och mixa slätt. Krydda med 1/2 tsk salt.
  2. Citronpicklade polkabetor: Skala och skiva polkabetorna tunt på mandolin. Blanda citronsaft, honung och vatten och lägg i polkabetsskivorna. Ansa och strimla salladslöken. Strö den över betorna.
  3. Skär laxen i 3 x 3 cm stora ­kuber. Stek laxbitarna runt om i 1 msk smör och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  4. Servera puré, lax och de sparade blomkålsbuketterna med polkabetorna i en skål bredvid. Garnera med örter.