Bräckt färsk oxbringa med rödbetsfräs

00000

För 5 person(er)

Ingredienser

2 kg färsk, benfri oxbringa
1 stor gul lök
2 morötter
0,25 rotselleri
1 palsternacka
18 hela vitpepparkorn
2 lagerblad
2 tsk salt (per liter vatten)

Tillbehör

1,5 dl lök, lök
1,5 dl tärnade inlagda rödbetor
6 msk kapris
4 msk smör
400 g potatis- eller sellerimos
1 knippe ev bladpersilja

Bräckt färsk oxbringa med rödbetsfräs

1. Fyll en rymlig kastrull till drygt hälften med vatten och låt det koka upp. Spola under tiden av köttet under rinnande kallt vatten.
Sänk sedan ner det försiktigt (med hjälp av t ex en hålslev) i det kokande vattnet. Avvakta nytt uppkok och skumma ytan väl med en slev eller skopa.
2. Anpassa nu värmen så att det i fortsättningen bara sjuder.
Skala och ansa rotsakerna och dela dem i stora bitar. Lägg i grönsakerna tillsammans med kryddorna samt tillsätt ca 2 tsk salt per liter vatten.
3. Låt nu oxbringan koka sakta under lock ca 2 timmar eller mer beroende på köttbitens tjocklek. Det är viktigt att oxbringan verkligen blir välkokt, känn med en stekgaffel som med lätthet ska kunna stickas igenom köttet och sedan lossa lika lätt utan motstånd.
4. Lyft upp bringan och lägg den på ett fat. Placera ett skärbräde ovanpå och därpå t ex en stor kastrull med kallt vatten som tyngd.
Låt nu bringan kallna under press i kylen (gärna över en natt). Skär sedan ca 1/2 cm tjocka skivor. Sila, spara och kyl ner buljongen.
5. I samband med måltiden, börja med att koka potatis och eventuellt rotselleri till mos (2 delar potatis + 1 del rotselleri). Hacka och tärna lök och rödbetor, mät upp kaprisen utan spad. Bräck skivor av oxbringa hastigt i smör, knappt 1/2 minut på varje sida i stekpanna på spisen.
6. Fördela oxbringan på varma tallrikar. Fräs slutligen löken, rödbetorna och kaprisen i smöret du har kvar i pannan och slå det över oxbringan. Servera med nygjort potatis- eller sellerimos som tillbehör, garnera med bladpersilja eller hackad gräslök.

Fler recept med: Övrigt