Bräckt anklever med trädgårdssallad och rödbetsvinägrett

Färsk eller fryst anklever finns att köpa i saluhallar och specialbutiker.

Bräckt anklever med trädgårdssallad och rödbetsvinägrett – gör så här:

  1. Marinad: Skala citroner och lime, med potatisskalare, utan att få med det vita. Strimla skalen fint och pressa ur saften. Skala och finhacka vitlök och ingefära. Blanda strimlade skal, citron- och limesaft, vitlök, och ingefära med olivolja, soja, ostronsås och honung. Smaka av med salt. Ställ i kylen.
  2. Filostjärnor: Smält smöret på svag värme. Dra kastrullen från plattan och låt saltet i smöret sjunka till botten. Häll det klarade smöret i en stekpanna, släng bottensatsen. Tryck ut stora stjärnor (ca 12 cm i diameter), och lika många mindre (ca 9 cm diameter) i dubbel fi lodeg. Hetta upp smöret och stek dem hastigt på båda sidor så att de får lite färg. Lägg dem efter hand på hushållspapper. Förvara dem torrt.
  3. Rödbetsvinägrett: Tärna de kokta rödbetorna. Vispa ihop vinäger, jordnötsolja, salt, peppar och socker i en bunke. Blanda rödbetstärningarna i vinägretten.
  4. Sallad: Skala apelsin och lime med potatisskalare, utan att ta med det vita. Finstrimla skalen. Förväll dem 3 gånger var för sig i kokande vatten. Spola med kallt vatten mellan gångerna. Koka upp 1/2 dl socker med 1/2 dl vatten i små kastruller (antalet kastruller beror på hur stor sats du gör). Koka strimlorna i sockerlagen, fortfarande var för sig, tills de blir genomskinliga, 10-15 min.
  5. Skölj frisée- och machesalladen. Låt den rinna av väl. Lägg en krona av machesallad på tallrikar.
  6. Anklever: Sila den sötsura marinaden. Salta och peppra anklevern på båda sidor. Bryn dem snabbt i riktigt het stekpanna. Häll fettet ur pannan. Häll i den silade marinaden och stek ankleverskivorna någon minut och ös med marinaden. Ta upp och lägg leverskivorna på en tallrik. Täck med folie. Rör ner rödbetsvinägretten i marinaden i stekpannan.
  7. Lägg anklevern ovanpå machesalladen. Lägg en stor filostjärna på varje skiva, fördela friséesalladen och ringla över marinaden och rödbetsvinägretten. Lägg en liten stjärna på toppen och strö de syltade apelsin- och limeskalen runt om.

Recept från