55555

Bowl med matvete, rostade morötter och sojamarinerad svamp är fylld av godsaker som tillsammans blir en varm matig sallad. Vad sägs om saffranskokta gryn, sojamarinerad svamp, rostade morötter och dressing?

För 4 personer:

Ingredienser

400 g morötter, gärna olika färg
300 g matvete, mathavre, kamutvete eller andra gryn
1 paket saffran, (1/2 g)
300 g champinjoner
2 msk soja, japansk 
50 g babyspenat
150 g fetaost
1 krm timjan
smör, olivolja, rödvinsvinäger, salt, nymald svartpeppar

30 minuter

Bowl med matvete, rostade morötter och sojamarinerad svamp – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och varmluft. Skala och halvera morötterna. Blanda dem med 1 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Lägg morötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 20 min.
  2. Koka grynen enligt anvisningarna på förpackningen tillsammans med saffran.
  3. Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Blanda dem med soja. Bryn svampen 1 msk smör på medelvärme ca 10 min.
  4. Blanda en dressing av 2 msk olja, 1 msk vinäger, 1 krm salt och smulad timjan.
  5. Lägg upp grynen i skålar och lägg morötter, svamp och spenaten i grupper runtom.  Strö över smulad fetaost och häll över dressingen.