3.83.83.83.83.8

Bovetegaletter med ägg, skinka och ost är en franskinspirerad rätt. Bovetemjöl kan skilja sig åt vad gäller hur mycket vätska de ­absorberar. Om smeten känns för tjock, tillsätt lite mer vatten. Galetten tar tid i pannan ­innan den får färg. 

För 4 personer:

Ingredienser

2,5 dl bovetemjöl
1 + 4 ägg
75 g ost, t ex gruyere-, ­emmentaler- eller cheddarost
200 g lantskinka, lättrökt eller kokt, tunnskivad
150 g bladspenat
smör, olivolja, vinäger, salt, ­nymald svartpeppar

Tillbehör:

150 g salladsmix
1 msk dijonsenap

30 minuter

Bovetegaletter med ägg, skinka och ost – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält 25 g smör. Vispa ihop senap, 2 msk olja, 2 msk vatten, 1 msk vinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar.
  2. Vispa samman mjöl, 3 dl vatten, ägg och 2 krm salt. Vispa i smöret. Riv osten.
  3. Fräs spenaten i stekpanna med 1 msk smör tills den precis sjunkit ihop. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Lägg åt sidan.
  4. Häll 1/4 av smeten i en varm stekpanna och bred ut den snabbt, t ex med undersidan av en slev, till en tunn galette. Stek tills smeten stelnat på ytan. Knäck ett ägg över galetten och bred ut vitan över hela galetten med en sked. När vitan stelnat förs gulan in till mitten, och då kan du ­eventuellt spräcka gulan om du inte vill ha den hel. Krydda med 1 krm salt och 1/2 krm peppar.
  5. Lägg skinkskivor runt om äggulan och strö över spenat och ost. Låt steka ca 2 min, tills osten börjar smälta. Vik in galettens  sidor mot mitten med hjälp av en stekspade. Tryck till så att de  fäster. Lägg galetten på en plåt med bakplåtspapper. Stek resterande smet. Värm galetterna mitt i ugnen ca 5 min, tills osten smält.
  6. Häll dressingen över salladen och blanda om. Servera galetterna med salladen.