Borsjtj (rysk rödbetssoppa) – gör så här:
- Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i köttet och låt det koka ca 1 minut. Skumma av ytan. Tillsätt salt, grovt krossade pepparkorn samt lagerblad. Låt koka under lock ca 1 timme tills köttet känns mört. Känn efter med en provsticka. Tag upp det färdigkokta köttet och sila buljongen.
- Skala rödbetorna och skär dem i mindre bitar. Skala och skär potatisar och morot i cm-stora bitar. Finstrimla vitkålen. Skala och finhacka lök och vitlök.
- Fräs först lök och vitlök i smör på medelvärme i en gryta ca 1 minut. Blanda ner potatis, morot och vitkål och fräs ytterligare ca 1 minut under omrörning. Häll på buljongen.
- Blanda ner rödbetorna och koka under lock ca 15 min tills rotsakerna är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar.
- Skär köttet i bitar fria från hinnor. Värm köttet i resterande buljong och servera separat till soppan om du inte vill ha det rödbetsfärgat. Ställ fram gräddfil och saltgurka för var och en att smaksätta sin egen soppa. Grovt ryskt bröd är också gott till.