Det här receptet är till många och borsjtj är en härligt, rustik rätt att bjuda på. Servera den med gräddfil, saltgurka och gärna ett grovt ryskt bröd.

För 8 personer

Ingredienser

1,3 kilo högrev benfri
3 l vatten
2 msk salt
10 svartpepparkorn
10 vitpepparkorn
3 lagerblad

Soppa

500 g potatis
100 g morot
350 g vitkål
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
8 rödbetor (750 g)
2 msk smör
2 l buljong (från köttkoket)
0,5 dl vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör

1 pkt gräddfil
1 burk saltgurka
1 bröd grovt

Borsjtj (rysk rödbetssoppa) – gör så här:

  1. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Lägg i köttet och låt det koka ca 1 minut. Skumma av ytan. Tillsätt salt, grovt krossade pepparkorn samt lagerblad. Låt koka under lock ca 1 timme tills köttet känns mört. Känn efter med en provsticka. Tag upp det färdigkokta köttet och sila buljongen.
  2. Skala och skär potatisar och morot i cm-stora bitar, finstrimla vitkål, skala och finhacka lök och vitlök. Skala också rödbetorna och skär i mindre bitar.
  3. Hetta upp smör i en stor kastrull och fräs först lök och vitlök på medelvärme ca 1 minut. Blanda ner potatis, morot och vitkål och fräs ytterligare ca 1 minut under omrörning. Häll på buljong.
  4. Blanda ner rödbetorna och koka under lock ca 15 minuter tills rotsakerna är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar.
  5. Skär köttet i bitar fria från hinnor. Värm köttet i resterande buljong och servera separat till soppan om du inte vill ha det rödbetsfärgat. Ställ fram gräddfil och saltgurka för var och en att smaksätta sin egen soppa. Grovt ryskt bröd är också gott till.

 

Den välkända ryska rödbetssoppan med det svåruttalade namnet lär egentligen ha sitt ursprung i Ukraina. Med tiden har den blivit mer och mer rysk och anses nu vara något av det mest traditionellt ryska man kan laga.

Borsjtj kan lagas med eller utan kött. I den här Köksskolan gör vi den med kött, närmare bestämt högrev, som först får kokas mör. Buljongen används sedan i soppan, som förutom rödbetor innehåller vitkål, potatis, lök och morot.

Fler recept med: Grönsaker, Kalv, Köksskolan, Övrigt, Ryskt, Soppa