00000

Bönorna behöver ligga i blöt över natten, ca 8 timmar. Långkoket kan göras i en så kallad slow cooker men det går lika bra att ställa en gryta i ugnen.

För 6-8 person(er)

Ingredienser

400 g torkade vita bönor
300 g stjälkselleri
2 stora gula lökar
4 morötter
3 vitlöksklyftor
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 1/2 tsk salt
1 liter vatten
6 tomater
300 g spenat
1 dl finhackad persilja

Tillbehör

olivolja
flingsalt
bröd

15 min+5 timmar i ugn/4 timmar i Slow Cooker

1. Lägg bönorna i blöt i rikligt med kallt vatten ca 8 timmar. Häll av bönorna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Sätt ugnen på 100°.Ansa och finhacka selleri. Skala och finhacka lök, morötter och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Lägg i grytan och tillsätt de avrunna bönorna. Salta och häll på vatten. Lägg på lock och ställ in i nedre delen av ugnen ca 5 timmar. I slow cooker: ställ in på högsta värme i 4 ­timmar.
2. Skålla och skala tomaterna. Skär dem i fjärdedelar eller mindre ­bitar. Blanda ner dem i den ­färdigkokta soppan tillsammans med spenat. Låt sjuda ca 2 min. Strö över persilja.
3. Servera med olja ringlad över, flingsalt och gärna ett surdegsbröd.

Fler recept med: Övrigt