Bönsoppa med paprikakräm, parmesan och surdegskrutonger

Enklaste receptet på soppa med bönor och potatis som mättar bra. Parmesan, paprikakräm och krutonger gör vardagen till fest!
Petra Lindstrand
Bönsoppa med paprikakräm, parmesan och surdegskrutonger
Bönsoppa med paprikakräm, parmesan och surdegskrutonger Foto: Ulrika Pousette

Bönsoppa

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 200 g färskpotatis
  • 2 burkar cannellinibönor - (à 400 g)
  • 1 förp sojabönor - frysta, (200 g)
  • 0,5 tsk salt - + 1 krm
  • 4 skivor surdegsbröd - tjocka, (à 50 g)

Paprikakräm

  • 1 burk grillad paprika - (200 g)
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm peppar

Tillbehör

  • 2 dl parmesan - riven

Gör så här

  1. Kräm: Låt paprikan rinna av. Mixa den med en mixerstav och krydda med salt.

  2. Skala, halvera och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja i en kastrull ca 3 min.

  3. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka upp. Skrubba och skär potatisen i mindre tärningar. Lägg dem i kastrullen och låt koka ca 5 min. Skölj cannellinibönorna och tillsätt dem och sojabönorna till soppan. Låt koka ytterligare ca 5 min. Krydda med 1⁄2 tsk salt.

  4. Skär brödet i grova tärningar och blanda med 1 msk olja och 1 krm salt. Stek frasigt i en stekpanna.

  5. Servera soppan med riven ost, paprikakräm och krutonger.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!