Bönsoppa

En mättande soppa med smak av tomat och dill, även kallad Fasolada.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3,5 dl bönor - små, vita (280 g)
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 400 g tomater - krossade
  • 1 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré - koncentrerad
  • 2 msk dill - hackad, eller mynta
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk vatten

Tillbehör

  • citronklyftor
  • dill - eller torkad mynta

Gör så här

  1. Lägg bönorna i kallt vatten 6–8 timmar. Sila av vattnet.

  2. Koka bönorna mjuka i buljongen ca 30 min under lock.

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken guldgul i olivolja i en gryta. Lägg i bönorna med buljongen, tomater och lagerblad. Smaksätt med tomatpuré och dill. Koka upp.

  4. Skumma av ytan och koka ca 30 min tills bönorna är riktigt mjuka. Ta upp hälften med en hålslev och kör till mos med lite av soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Häll tillbaka i grytan. Späd ev med 1–2 dl vatten och koka upp.

  5. Häll upp i skålar och strö över lite dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!