00000

Bönsallad med färska bönor i citronvinägrett med baconpangratto passar när det är skördetid för bönor. Pangratto är stekta brödsmulor som blandats med knaprigt bacon – ett gott tillbehör till det mesta.

För 4 personer:

Ingredienser

300 g bönor, blandade, t ex gröna bönor och vaxbönor
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja, + 1 msk
1 msk citron, pressad
1 tsk dijonsenap
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald
50 g bacon
35 g bröd, vitt, dagsgammalt
0,5 kruka basilika

30 minuter

Bönsallad med färska bönor i citronvinägrett med baconpangratto – gör så här:

  1. Rensa bönorna och klipp bort fästena. Koka upp rikligt med vatten och sjud bönorna ca 3 min, tills de är knapriga och inte för mjuka. Spola dem i iskallt vatten. Låt rinna av och lägg dem i en skål.
  2. Skala och riv vitlöksklyftan. Vispa ihop med 1/2 dl olja, citronsaft och senap. Häll dressingen över de ljumna bönorna. Krydda med flingsalt och peppar.
  3. Skär baconet i små bitar. Smula brödet. Stek bacon och bröd knaprigt i 1 msk olja. Hacka basilikan och blanda i den.
  4. Toppa bönorna med baconpangratto och servera.

 

Fler recept med: Ärter och bönor