00000

Gigantes sto forno Bönorna serveras som en vegetarisk rätt med bröd och citronklyftor, men det är förstås också ett gott tillbehör till grillat lammkött.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g torkade vita bönor stora

Per liter vatten

0,5 gul lök
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
2 tsk salt
4 olivolja

Grönsaker

1 purjolök
4 selleristjälkar
3 morötter
8 tomat färska
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar grovmald
1 msk oregano
2 tsk mynta torkad
1 knippa dill hackad
1 citron
5 dl vatten

Tillbehör

4 citonklyftor
4 bröd

Bönor i ugnen

1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten 6-8 tim. Låt dem rinna av. Skala och klyfta löken. Koka bönorna mjuka 40–50 min i vatten med lökklyftor, svartpepparkorn, lagerblad och salt. Låt dem rinna av.
2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en långpanna med hälften av olivoljan och häll i bönorna.
3. Grönsaker: Ansa, skala och skiva eller skär grönsakerna i bitar. Blanda bönor, grönsaker, salt, kryddor och dill.
4. Lägg allt i en ugnssöker form. Häll på drygt en bottenskyla vatten i långpannan. Droppa på andra hälften av olivoljan och pressa över citronsaft. Sätt in formen i nedre delen av ugnen.
5. Stek ca 40 min tills grönsakerna och bönorna är mjuka. Rör om i formen ett par gånger under tiden. Täck med folie mot slutet om ytan blir lite brun.