Bönor i ugnen

Gigantes sto forno Bönorna serveras som en vegetarisk rätt med bröd och citronklyftor, men det är förstås också ett gott tillbehör till grillat lammkött.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g vita bönor - torkade stora

Per liter vatten

  • 0,5 gul lök
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 tsk salt
  • 4 olivolja

Grönsaker

  • 1 purjolök
  • 4 selleristjälkar
  • 3 morötter
  • 8 tomat - färska
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - grovmald
  • 1 msk oregano
  • 2 tsk mynta - torkad
  • 1 knippa dill - hackad
  • 1 citron
  • 5 dl vatten

Tillbehör

  • 4 klyftor citron
  • 4 bröd

Gör så här

  1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten 6-8 tim. Låt dem rinna av. Skala och klyfta löken. Koka bönorna mjuka 40–50 min i vatten med lökklyftor, svartpepparkorn, lagerblad och salt. Låt dem rinna av.

  2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en långpanna med hälften av olivoljan och häll i bönorna.

  3. Grönsaker: Ansa, skala och skiva eller skär grönsakerna i bitar. Blanda bönor, grönsaker, salt, kryddor och dill.

  4. Lägg allt i en ugnssöker form. Häll på drygt en bottenskyla vatten i långpannan. Droppa på andra hälften av olivoljan och pressa över citronsaft. Sätt in formen i nedre delen av ugnen.

  5. Stek ca 40 min tills grönsakerna och bönorna är mjuka. Rör om i formen ett par gånger under tiden. Täck med folie mot slutet om ytan blir lite brun.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!