3.93.93.93.93.9

Böngryta med inspiration från Nigeria serveras gärna med råris. Grytan kan göras dagen före servering, men vänta med att lägga i de färska bönorna.

För 8 personer:

Ingredienser

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
4 tomater
2 msk olivolja
1 förpackning tomater, krossade  (400 g)
0,5-1 msk harrissapasta
0,5 tsk korianderfrön
0,5 tsk spiskummin, mald
1 tsk salt
3 förpackningar bönor, kokta, blandade, t ex kidneybönor, vita bönor och svarta bönor (à 290 g)
200 g bönor, färska, t ex vaxbönor och skärbönor

Garnering:

koriander

Tillbehör:

råris

25 minuter

Böngryta med inspiration från Nigeria – gör så här:

  1. Skala och skär löken i skivor eller grovhacka den. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Tärna tomaterna.
  2. Fräs löken i olja i en gryta ca 3 min. Tillsätt vitlök, paprika och tomater, fräs ytterligare ca 2 min. Häll över krossade tomater och tillsätt harrissa, kryddor och salt. Låt koka utan lock ca 10 min.
  3. Lägg de kokta bönorna i grytan. Ansa och skär de färska bönorna i bitar och lägg dem i grytan. Koka upp. Garnera med koriander. Servera med råris.