Böngryta

Allt om Mat

Ingredienser

  • 300 g bönor - torkade, svarta
  • 100 g sidfläsk - rökt
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 l vatten
  • 1 lök - finhackad, gul
  • 3 vitlöksklyftor - finhackade
  • 1 poblano chilifrukt eller röd spansk peppar
  • 3 korvar - starka , gärna chorizo eller cabanos
  • 1 purjolök - medelstor, i skivor
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillbehör

  • 4 klyftor vitkål - kokt

Gör så här

  1. Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar.

  2. Låt dem rinna av och lägg dem i en kastrull tillsammans med sidfläsket skuret i skivor eller sockerbitsstora tärningar. Tillsätt också 1/2 msk av oljan, saltet och ca 1 liter kallt vatten så att det täcker bönorna.

  3. Fräs lök och vitlök i resten av oljan tills löken är genomskinlig.

  4. Tillsätt löken i böngrytan samt hela chilifrukten och låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda ca 45 minuter.

  5. Skär då korvarna i bitar och lägg ner dem i grytan och låt småkoka ytterligare 15 minuter. Lägg i purjolöken de sista 5 minuterna. Smaka av med peppar.

  6. Servera böngrytan varm med kokta vitkålsklyftor. Koka dem separat i lättsaltat vatten precis så länge att de blir mjuka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!