Böngryta

Böngryta

1. Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar.
2. Låt dem rinna av och lägg dem i en kastrull tillsammans med sidfläsket skuret i skivor eller sockerbitsstora tärningar.
Tillsätt också 1/2 msk av oljan, saltet och ca 1 liter kallt vatten så att det täcker bönorna.
3. Fräs lök och vitlök i resten av oljan tills löken är genomskinlig.
4. Tillsätt löken i böngrytan samt hela chilifrukten och låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda ca 45 minuter.
5. Skär då korvarna i bitar och lägg ner dem i grytan och låt småkoka ytterligare 15 minuter. Lägg i purjolöken de sista 5 minuterna. Smaka av med peppar.
6. Servera böngrytan varm med kokta vitkålsklyftor. Koka dem separat i lättsaltat vatten precis så länge att de blir mjuka.

Recept från