Bondsallad med rostade primörer, halvtorkade tomater, fetaost och örtdressing

En rustik och härlig bondsallad på primörer med vackra färger! Tomaterna är ­verkligen små smakbomber. Jättegott med fetaost och örtdressing.
Allt om Mat
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 250 g körsbärstomater
  • 0,5 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 knippe morötter - (500 g)
  • 1 knippe rödbetor - (500 g)
  • 8 färskpotatisar
  • 1 knippe lökar - färska, gula
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung - flytande
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 knippe sparris - grön (250 g)
  • 200 g fetaost
  • 1 påse salladsblad - späda (70 g)

Örtdressing

  • 1 dl basilika - hårt packad
  • 1 dl bladpersilja - hårt packad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl yoghurt - turkisk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Halvera ­tomaterna. Lägg dem med snitt­ytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Strö över 1/2 tsk salt och sätt in plåten mitt i ugnen. Låt tomaterna torka ca 1 timme.

  2. Höj ugnsvärmen till 200°. Skrubba primörerna noga i kallt vatten. Halvera och klyfta stora morötter och rödbetor. Halvera potatis och lök. Lägg morötter, rödbetor och potatis i en ugns­säker form. Ringla över olja och honung och strö på 1 tsk salt och peppar. Rosta grönsakerna mitt i ugnen ca 25 min.

  3. Bryt av den nedre delen på sparrisen. Blanda sparris och lök med rotfrukterna och tillaga ytterligare ca 20 min, tills grönsakerna är mjuka.

  4. Örtdressing: Lägg basilika, persilja och skalad vitlök i en mixer eller matberedare. Tillsätt oljan. Mixa till en grön örtolja. Blanda med yoghurten. Krydda med salt och peppar.

  5. Fördela primörerna tillsammans med tomater, smulad fetaost och sallad på tallrikar. Servera med örtdressingen.

  6. Kökstipset! Tänk på att planera i god tid så att du hinner torka dem i ugnen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!