Bondsallad med lagrad prästost, svamp och äpple

Bondsallad med lagrad prästost, svamp och äpple är en matig sallad som är god både ljummen och kall – toppen till större kalas. Kokt ägg eller ­varmrökt lax är gott till.
Katja Palmdahl
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 500 g potatis - med tunt skal, t ex Amandine
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald, + 1 tsk
  • 1 äpple
  • 100 g haricots verts
  • 100 g shiitake - kantareller eller annan svamp
  • 0,5 tsk rårössocker
  • 50 g prästost - vällagrad, riven
  • 65 g babyspenat

Senapsdressing

  • 0,5 vitlöksklyfta - liten
  • 1 msk vatten
  • 0,75 msk dijonsenap - grovkornig
  • 0,5 tsk honung
  • 0,75 dl rapsolja

Topping

  • 0,5 granatäpple
  • 4 brysselkål
  • 0,5 kruka körvel

Gör så här

  1. Senapsdressing: Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök, vatten, senap och honung. Vispa ner oljan, lite i taget, till en krämig dressing.

  2. Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen noga i ljummet vatten. Skär den i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över 1 msk olja och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skär av eventuella kvistar på bönorna. Ansa svampen och skär den eventuellt i mindre bitar.

  4. Stek äppelklyftorna i 1 msk olja ca 2 min. Strö över sockret och låt det smälta. Tillsätt bönor och svamp och stek ytterligare ca 2 min. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Blanda potatis, bönor, äpple och svamp med senapsdressingen. Vänd i ost och spenat strax före servering.

  6. Peta ut kärnorna ur granatäpplet. Sära bladen från brysselkålen. Toppa salladen med granatäppelkärnor, brysselkålsblad och körvel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!