44444

Bondsallad med lagrad prästost, svamp och äpple är en matig sallad som är god både ljummen och kall – toppen till större kalas. Kokt ägg eller ­varmrökt lax är gott till.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g potatis, med tunt skal, t ex Amandine
1 msk olivolja, + 1 msk
1 tsk salt, + 0,5 tsk
1 krm svartpeppar, nymald, + 1 tsk
1 äpple
100 g haricots verts
100 g shiitake, kantareller eller annan svamp
0,5 tsk rårörsocker
50 g prästost, vällagrad, riven
65 g babyspenat

Senapsdressing:

0,5 vitlöksklyfta, liten
1 msk vatten
0,75 msk dijonsenap, grovkornig
0,5 tsk honung
0,75 dl rapsolja

Topping:

0,5 granatäpple
4 brysselkål
0,5 kruka körvel

20 minuter + 20 minuter i ugn

Bondsallad med lagrad prästost – gör så här:

  1. Senapsdressing: Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök, vatten, senap och honung. Vispa ner oljan, lite i taget, till en krämig dressing.
  2. Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen noga i ljummet vatten. Skär den i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över 1 msk olja och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 20 min.
  3. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skär av eventuella kvistar på bönorna. Ansa svampen och skär den eventuellt i mindre bitar.
  4. Stek äppelklyftorna i 1 msk olja ca 2 min. Strö över sockret och låt det smälta. Tillsätt bönor och svamp och stek ytterligare ca 2 min. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  5. Blanda potatis, bönor, äpple och svamp med senapsdressingen. Vänd i ost och spenat strax före servering.
  6. Peta ut kärnorna ur granatäpplet. Sära bladen från brysselkålen. Toppa salladen med granatäppelkärnor, brysselkålsblad och körvel.