4.64.64.64.64.6

Bondkakor med havre och mandel är ett klassiskt recept med värmländsk anknytning eftersom en del av vetemjölet ersätts med det för Värmland specifika och smakrika skrädmjölet, som är ett rostat havremjöl. Kakorna kan även bakas med havremjöl som inte är rostats eftersom viss rostning ändå sker vid gräddningen.

För 45 kakor:

Ingredienser

200 g smör
4 dl vetemjöl, (240 g)
1,5 dl skrädmjöl
2 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
2 msk sirap, ljus
1 dl sötmandel, hel

20 minuter + 1 timme i kyl + 8 minuter i ugn

Bondkakor med havre och mandel – gör så här:

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret. Knåda samman till en smulig deg. Tillsätt sirap och mandel och arbeta ihop till en
    smidig deg.
  2. Forma degen till två rullar, ca 3 cm i diameter. Låt rullarna vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
  3. Skär rullarna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min tills de fått lite färg. Låt kallna på plåten. Förvara i en lufttät burk.

 

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar