Bondkakor med havre och mandel

Bondkakor med havre och mandel är ett klassiskt recept med värmländsk anknytning eftersom en del av vetemjölet ersätts med det för Värmland specifika och smakrika skrädmjölet, som är ett rostat havremjöl. Kakorna kan även bakas med havremjöl som inte är rostats eftersom viss rostning ändå sker vid gräddningen.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 1,5 dl skrädmjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 msk sirap - ljus
  • 1 dl sötmandel - hel

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret. Knåda samman till en smulig deg. Tillsätt sirap och mandel och arbeta ihop till en smidig deg.

  2. Forma degen till två rullar, ca 3 cm i diameter. Låt rullarna vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

  3. Skär rullarna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min tills de fått lite färg. Låt kallna på plåten. Förvara i en lufttät burk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!