00000

Bondbönor går att använda till annat spännande än enbart bondbönsvälling. De är goda, matiga och mycket nyttiga, och används flitigt i hela Mellanöstern. Där kan man köpa ångkokta bondbönor smaksatta med salt, peppar och limesaft från små koleldade gatuvagnar på gator och torg – en motsvarighet till svenska korvgubbar!

För 4 -6 pers

Ingredienser

350 g bondbönor, skalade, (färska el djupfrysta)
1,2 kg bondbönor, färska
200 g gul lök, stor
1 msk smör, 1+1+2 msk
40 g dill, hackad
4 msk solrosfrön, rostade
2 potatisar, medelstora, 200 g
6 ägg
3 msk persiska, torkade, berberisbär eller lingon
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 saffran, kuvert, upplöst i 1 msk varmt vatten

Tillbehör

1 bröd
1 burk yoghurt

Bondbönstrianglar

1. Ta bort det yttre skalet på bondbönorna. Ta bort det
inre skalet genom att göra ett snitt i skalet eller genom att dela bönorna på längden och sedan trycka på dem med hjälp av tummen och pekfingret.
2. Hacka löken och fräs den mjuk i 1 msk smör. Låt den hackade dillen fräsa med snabbt mot slutet. Låt svalna.
3. Riv potatisarna grovt eller kör några sekunder med kniven i matberedare. Krama lätt ur en del av vätskan.
4. Blanda dillhacket, solrosfrön och de rivna potatisarna
med ägg, bär, salt, peppar och det upplösta saffranet.
5. Låt ca 2 msk smör bli ljusbrunt i en stor stekpanna.
Häll smeten och sänk värmen efter några sekunder. Stek på svag värme tills kanterna stelnat och ytan inte är rinnig, 15-20 minuter.
6. Vänd upp kakan på en plåt med bakplåtspapper eller stor bricka utan kanter.
7. Lägg ner resten av smöret i stekpannan. Låt försiktigt kakan glida ner i stekpannan och stek den andra sidan på svag värme ca 5 minuter. Dela den i tårtbitar med stekspaden och stek eventuellt ytterligare några
minuter.