Bönchili med guacamole, picklad lök och hemgjorda tortillabröd

55555

Recept på bönchili med guacamole, picklad lök och hemgjorda tortillabröd. Allt går bra att förbereda. Bröden kan frysas och sedan tinas i ugnen i lite folie när det är dags att servera. Bönchilin blir bara godare om den görs dagen före servering.

För 4 personer:

Ingredienser

1 förpackning bönor, blandade (380 g)
1 förpackning bönor, svarta (380 g)
0,5 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
1 msk tomatpuré
1 burk tomater, krossade (400 g)
2 msk balsamvinäger
0,5 msk hickory liquid smoke
25 g choklad, mörk (70 %)
1 msk lime, pressad
2 msk honung
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tortillabröd:

7 dl vetemjöl, (420 g)
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
25 g mjölkfritt margarin
3 dl vatten

Picklad rödlök:

1 rödlök
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Tillbehör:

limeklyftor
koriander

40 minuter

Bönchili med guacamole, picklad lök & tortillabröd – gör så här:

  1. Tortillabröd: Blanda de torra ingredienserna. Skär margarinet i mindre bitar och tillsätt det. Värm vattnet och häll det långsamt över mjölblandningen. Blanda till en kletig deg.
  2. Ta upp degen och knåda den på mjölad arbetsbänk ca 2 min. Lägg tillbaka degen i skålen och täck med en fuktig handduk. Låt vila ca 20 min.
  3. Dela degen i 15 delar och rulla dem till små bollar. Kavla ut bollarna till runda bröd. Stek dem i en torr stekpanna ca 30 sekunder på varje sida.
  4. Picklad rödlök: Skala rödlöken och skiva den tunt, gärna på mandolin. Koka upp ättika, socker och vatten. Ta kastrullen från plattan och lägg i löken. Låt stå ca 20 min.
  5. Bönchili: Skölj av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök och chili i olja 2–3 min. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll över krossade tomater, vinäger och liquid smoke. Koka ihop utan lock ca 20 min. Lägg bönor och choklad i grytan och värm tills chokladen smält. Smaka av med lime, honung, salt och peppar.
  6. Servera: Servera med guacamole, tortillabröd, picklad lök, limeklyftor och koriander.