Recept på bönans soppa med pistou. Receptet är beräknat för 8 vuxna och 8 barn. Blandade bönor med samma koktid finns i färdiga paket. Glöm inte att bönor bör ligga i vatten ca 8 timmar före kokning.

För 8 vuxna + 8 barn

Ingredienser

1 pkt blandade bönor (500 g)
3 l vatten
2 tsk salt
7 potatisar
3 morötter
2 squash små
1 purjolök stor
3 gula lökar
3 msk olivolja
3 burk hela tomater
1 msk salt

Campo di Fiori-kryddblandning

2 piri-piri
1 msk torkad basilika
2 tsk torkad salvia

5 msk grönsaksfond
4 dl makaroner (gärna hjul)
1 pkt fryst hel spenat (300 g)
1 pkt frysta haricots verts (250 g)

Pistou

3 basilika krukor
7 vitlöksklyftor stora
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 dl riven parmesanost
1 dl olivolja

Bönsoppa med pistou – gör så här:

  1. Börja med att lägga de torkade bönorna i vatten ca 8 timmar. Gärna i kylskåp så att bönorna inte jäser.
  2. Slå bort vattnet och koka upp bönorna i nytt vatten och salt. Koka dem ca 30 minuter tills de är nästan genomkokta. Skumma under tiden.
  3. Skala potatis, morötter och skär dem i bitar. Skär squashen i bitar.
  4. Skölj och skär purjon i bitar, grovhacka löken.
  5. Häll olivolja i soppgrytan. Mjukfräs lök och purjo, de ska ej få färg.
  6. Häll över bönorna med sitt spad och lägg i resten av grönsakerna plus tomaterna i sitt spad. Tillsätt salt och smula kryddblandningen samt fond.
  7. Koka sakta 20-30 minuter. Låt pastahjulen koka med de sista 10 minuterna och spenat och haricots verts de sista 5.
  8. Gör pistoun: (kan göras kvällen innan) Lägg i salt, peppar, vitlöksklyftor, basilikablad och parmesan i en matberedare. Späd under apparatens gång med olivolja lite i taget. Pistoun är färdig när den är krämig. Servera pistoun i en skål vid sidan av och klicka i soppan.
Fler recept med: Övrigt