00000

Kalops på burgundiskt vis. Välj ett mustigt marmorerat nötkött. Högrev, märgpipa eller bog är perfekta alternativ till denna rätt. Steklök, svamp och fläsk serveras nystekt vid varje serveringstillfälle.

För 16 person(er)

Ingredienser

2,5 kilo högrev, märgpipa eller bog
1 nypa smör, till stekning
2 dl vatten
4 lökar, gula
1 dl vetemjöl
0,5 dl tomatpuré
6 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk salt
10 svartpepparkorn
2 tsk timjan, torkad
2 lagerblad
4 oxbuljongtärningar, - eller kött, mörk
75 cl vin, flaska, rött
1 l vatten, kallt
0,5 dl soja, kinesisk

Tillbehör

48 steklökar
400 g svamp, färsk
400 g fläsk, rimmat

30 min + 1 1/2 timme koktid

Boeuf bourguignon – gör så här:

  1. Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor.
  2. Bryn köttet i smör i omgångar. Lyft över det till en stekgryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten efter halva stekningen och häll spadet över köttet i grytan. Skala, klyfta och stek löken på svag värme ca 5 min. Lägg över den i grytan.
  3. Pudra över mjölet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt, svartpeppar, timjan och lagerblad. Smula i buljongtärningarna. Späd med vin, vatten och soja. Blanda väl och ge grytan ett uppkok.
  4. Låt grytan sjuda på lägsta värme, med locket lite på glänt, 1 1/2–2 timmar. Köttet är färdigt när det tenderar att falla sönder.
  5. Tillbehör: Fräs hel steklök i smör en stund på medelvärme under omrörning. Låt löken sjuda med i grytan de sista 10 minuterna. Fräs även svampen i smör och rör ner den i grytan. Skär fläsket i mindre bitar. Bryn i stekpanna och strö det över grytan före servering. Garnera med färsk timjan.