4.14.14.14.14.1

Boeuf bourguignon är en klassisk gryta med mustig smak av vin och örter. Välj ett kraftigt vin, helst franskt, att ha i grytan och servera gärna samma vin till maten.

För 6-8 personer:

Ingredienser

1 kilo grytbitar, av nöt
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 + 1 msk smör
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk tomatpuré
4 dl rött vin
2 dl vatten
0,5 dl kalvfond, konc
2 lagerblad
4 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
250 g smålökar
250 g champinjoner
150 g rökt fläsk

Garnering:

timjan, hackad
rosmarin

Tillbehör:

potatismos
baguette
sallad

30 minuter + ca 1,5 timme koktid

Boeuf bourguignon – gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det eventuellt i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Bryn köttet i 2 msk smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en gryta. Stek löken i 1 msk smör tills den fått fin färg. Tillsätt vitlök och tomatpuré och stek ca 1 minut. Lägg över löken i grytan.
  3. Häll vin, vatten och fond i grytan och tillsätt lagerblad, timjan och rosmarin. Låt grytan koka upp och sedan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.
  4. Lägg smålökarna i kallt vatten ca 15 min så blir de enklare att skala. Ansa och halvera champinjonerna om de är stora. Strimla fläsket. Stek fläsket i en stekpanna tills det fått fin färg. Ta upp på ett fat så länge. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills de fått fin färg. Blanda ner lök och champinjoner i grytan, sjud ytterligare ca 15 min. Blanda ner fläsket i grytan och strö över timjan och rosmarin. Servera med potatismos eller baguette och sallad.