00000

Den milda fina smaken på soppan kompletteras med salt sikrom, knaprig kål och mandel.

För 10-12 personer

Ingredienser

1 blomkålshuvud (500 g)
1 bakpotatis (350 g)
1 lök gul, liten
1 purjolök
7 1/2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl vispgrädde
1 msk citron pressad
3/4 tsk muskot riven
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

50 g sötmandel
1/2 + 1/2 msk smör
150 g sikrom
2 dl crème fraiche

Garnering

körvel (ev)

40 min

Blomkålssoppa med sikrom och crème fraiche

Gör så här:

1. Bryt blomkålen i buketter, ta undan några buketter till garnering. Skala och skär potatisen i bitar. Skala och hacka löken. Ansa och strimla purjolöken.

2. Lägg blomkål, potatis och lök i en gryta och häll på vattnet. Tillsätt buljongtärningen och låt soppan koka under lock 15–20 min.

3. Häll grädden i soppan och mixa den slät med mixerstav. Smaka av med citronsaft och muskot och krydda med salt och peppar.

4. Skålla och skala mandeln. ­Rosta den i 1/2 msk smör i en stekpanna tills den fått fin färg. Låt mandeln svalna och halvera den eventuellt. Hyvla den sparade blomkålen tunt på mandolin. Stek den i 1/2 msk smör tills den fått fin färg.

5. Servera soppan med mandlar, stekt blomkål, sikrom och crème fraiche. Garnera eventuellt med körvel.

Fler recept med: Övrigt, Soppa