4.14.14.14.14.1

Blomkålssoppa med rostade blomkålsblad och bovete- och noritopping är en värmande och god soppa. Hittar du inte noriflingor kan de ersättas med 1 noriark som mixas i en mixer. Torkad ramslök kan uteslutas eller ersättas med lite hackad gräslök.

För 4 personer:

Ingredienser

2 blomkålshuvuden, små (à 500 g)
1 bit purjolök, (ca 10 cm)
1 + 1 msk olivolja, kallpressad 
2 krm salt, + 1 tsk
1 liter vatten
2 dl mandeldryck
3 msk lantbuljongpulver
1 tsk ramslök, torkad
1 förpackning vita bönor, små (380 g)
1 msk äppelcidervinäger
2 krm svartpeppar, nymald

Krispigt bovete- och noritopping:

1 dl bovete, torkat, helt
2 msk noriflingor
1 tsk flingsalt

30 minuter

Blomkålssoppa med rostade blomkålsblad och bovete- och noritopping – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Ta bort eventuella grövre blad från blomkålen, ta av men behåll de späda. Blanda blomkålsbladen med 1 msk olja och 2 krm salt. Lägg bladen på en plåt utan att de nuddar varandra. Rosta mitt i ugnen ca 12 min, tills bladen är gyllene och krispiga.
  2. Bryt isär kålhuvudena i mindre buketter. Ansa och strimla purjolöken. Fräs blomkål och purjolök i 1 msk olja i en kastrull ca 2 min. Häll över vatten och mandeldryck och tillsätt buljongpulver och ramslök.
  3. Koka upp och sjud sedan under lock tills blomkålen är mjuk, ca 10 min. Låt bönorna rinna av och blanda ner dem i soppan. Låt koka ytterligare ca 5 min.
  4. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg bovetet i en finmaskig sil och häll över vattnet. Låt rinna av och skölj sedan med kallt vatten. Rosta bovetet i en torr, het stekpanna tills de blir gyllene och krispiga. Låt svalna. Blanda med nori och salt.
  5. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt vinägern. Krydda med 1 tsk salt och peppar.
  6. Servera soppan toppad med krispiga blomkålsblad och bovete- och noritoppingen.