44444

En pizza med extra mycket grönsaker och bra för alla som vill undvika gluten, då botten är gjord av blomkål istället för vetemjöl. Salami och kapris ger sälta och mycket smak. Vi visar steg för steg hur det går till.

För 2 pizzor

Ingredienser

400 g blomkål
2 krm salt
1 dl riven ost
1 msk fiberhusk
1 litet ägg
1 tsk oregano
1 krm nymald svartpeppar
1 msk olivolja

Topping

100 g moazzarellaost
1 liten paprika
1 dl färdig tomatsås
1 dl riven ost
75 g salami eller skinka i skivor
8 cocktailkapris eller 1 msk vanlig kapris
1 dl rödbetsskott eller krasse

Blomkålspizza – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär blomkålen i bitar och mixa  den mycket  fint i matberedare.
    blomkalspizza

    Foto: Stefan Wettainen

  2. Blanda väl med salt och låt stå ca 10  min. Pressa ut vätskan i omgångar i en bit silduk eller tunn kökshandduk. Detta moment är viktigt för att inte bottnen ska bli blöt och lös.
    blomkålspizza

    Foto: Stefan Wettainen

  3. Blanda blomkålen med ost, fiberhusk och ägg. Krydda med oregano och peppar. Arbeta ihop till en deg. 
    blomkalspizza1

    Foto: Stefan Wettainen

  4. Pensla olja på ett bakplåtspapper och platta ut två rundlar, ca 20 cm i diameter. Ta hjälp av silduken eller ta lite olja på händerna.
    pizza

    Foto: Stefan Wettainen

  5. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Ta ut och låt svalna på plåten. Skiva mozzarella och urkärnad paprika.
    pizza glutenfri

    Foto: Stefan Wettainen

  6. Bred tomatsås på pizzabottnarna. Lägg på ost, paprika, salami och kapris. Grädda högt upp i ugnen 10–12 min.
    pizza blomkål

    Foto: Stefan Wettainen

Mer gott grönt att lägga på pizzan:

salladslök

zucchini

aubergine

sockerärter

gröna bönor

hyvlade rödbetor

hyvlade morötter

broccoli

mangold

spenat

Matredaktören: Så blir degen perfekt

”Jag älskar pizza i alla former. Denna med blomkål är lite nyttigare men känns ändå dekadent och gillas av hela familjen.

Första gången jag provbakade klibbade den fast som torkad gröt på plåten … Men skam den som ger sig. Jag läste på och testade mig fram till ett recept med den perfekta bottnen.

Hemligheten är att blanda blomkålen med salt och sedan krama ut vattnet väl. En god  investering är en bit silduk för några kronor, finns i tygaffärer. En annan viktig sak är att tillsätta något som suger upp vätska och håller ihop bottnen. Jag valde det supereffektiva fiberhusk. Fiberhusk är malda skal från psylliumfrön och är mycket fiberrikt.” /Gunilla Von Heland

Fler recept med: Glutenfritt, Pizza