1. Sätt ugnen på 225°. Lägg de soltorkade tomaterna i blöt i varmt vatten. Dela blomkålshuvudet i buketter.
2. Koka upp vatten med buljongtärningar. Lägg i och koka blomkålen ca 3 min. Den ska fortfarande vara ganska hård. Ta upp den med hålslev och lägg i en ugnssäker form. Häll på 1 1/2 dl av buljongen.
3. Blanda ihop ingredienserna till smultäcket.
4. Grovhacka oliverna. Strimla tomaterna. Fördela oliver, tomater och pinjenötter över blomkålen. Strö över smultäcket. Gratinera i övre delen av ugnen 10–12 min tills blomkålen har fått fin färg. Servera med sallad och bröd.
Blomkålslåda Provencale
Laga i portionsformar eller i en stor form. Gräddningstiden blir densamma.
För 2 person(er)
Ingredienser
5 | tomater, soltorkade |
1 | blomkålshuvud, (600 g) |
1 l | vatten |
2 | grönsaksbuljongtärningar |
0,5 dl | oliver, svarta urkärnade |
2 msk | pinjenötter |
smultäcke
0,5 dl | ströbröd |
0,5 dl | persilja, finhackad |
1 | vitlöksklyfta, stor pressad |
0,5 | citron, rivet skal av |
1 krm | salt |
1 krm | svartpeppar, nymald |
Tillbehör
sallad | |
50 g | bröd, per portion |