Blomkålscurry

Recept på blomkålscurry - en thaiinspirerad gryta med kokosmjölk och hemgjord currypasta. God till ris eller bara med en bit bröd att doppa i grytan. Vegan? Byt ut fisksåsen med ljus soja eller 1 tsk salt.
Anna Wendt

Ingredienser

  • 1 kg blomkål
  • 300 g potatis
  • 2 burkar kokosmjölk - (à 400 ml)
  • 3 msk jordnötssmör
  • 2 msk soja - ljus (eller 1 tsk salt)
  • 1 msk lime - pressad

Currypasta

  • 0,5 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 citrongräs
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 msk ingefära - finriven
  • 1 msk koriander - mald
  • 0,5 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • 1 dl salladslök - strimlad
  • 1 dl jordnötter
  • 1 kruka koriander
  • ev ris - eller naanbröd

Gör så här

  1. Currypasta: Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Skär av ca 4 cm av roten på citrongräset. Banka på rotbiten med knivskaftet och finhacka det. Mixa alla ingredienser till currypastan till jämn konsistens.

  2. Ansa och bryt blomkålen i buketter. Skala och skär potatisen i bitar. 

  3. Stek currypastan på medelvärme i en kastrull under omrörning ca 5 min. Tillsätt kokosmjölk och jordnötssmör och koka upp. Lägg ner potatisen och låt koka ca 4 min. 

  4. Lägg blomkålen i såsen och sjud 8–10 min. Tillsätt fisksås och lime.

  5. Servera curryn toppad med salladslök, jordnötter och koriander. Ät eventuellt med ris eller bröd. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!